Cenové podmínky   Technické podmínky   Terminologie     Klasifikace     Kontakty

TP 800-2 Zakládání objektů

26 – Vrty

Odpažení vrtů pro injektáže a pro piloty

Odpažením se rozumí odstranění pažnic, které nebudou ponechány trvale ve vrtu. Obsahem standardu je použití vrtné soupravy, uchycení pažnice u vrtu pro injektáž nebo manipulační pažnice u vrtu pro piloty, vytažení pažnice a uložení v manipulačním prostoru.

Vrty pro injektáž prováděné přenosnými kladivy

Jedná se o vrty pro kotvy, mikropiloty, pro studny, pro měřící zařízení i pro větrací nebo čerpací vrty průměru do 245 mm, povrchové i podzemní. Obsahem standardu je vyměření a vyznačení místa vrtu, udržování kompresoru v chodu, použití přenosného vrtacího kladiva a provedení vrtu o předepsaném průměru, přesun k místu dalšího vrtu.

Rychlostní diamantové vrtání

Vrt vzniká rotačním vrtáním bez příklepu s diamantovou korunkou o vysokých otáčkách přes 2200 ot/min, provádí se až do hloubky 200 m. Obsahem standardu je vyměření a vyznačení místa vrtu, převozy, přemístění, montáž a demontáž vrtné soupravy, výměna korunky, provedení vrtu, případně výnos jádra a použití kalového čerpadla.

Vrty pro injektáž

Jedná se o vrty pro kotvy, mikropiloty, pro studny, pro měřící zařízení i pro větrací nebo čerpací vrty průměru do 245 mm, povrchové i podzemní, svislé, šikmé a přesné, prováděné až do hlouby 200 m. Obsahem standardu je vyměření a vyznačení místa vrtu, převozy, přemístění, montáž a demontáž vrtné injektážní soupravy, pažení manipulačními kolonami a pažnicemi, výměna korunky, nastavení vrtné trubky, provedení vrtu, případně výnos jádra a použití kalového čerpadla.

Vrty pro piloty nezapažené

Jedná se o vrty pro piloty vrtané, hloubené, vibrotlakové, Franki, vrty pro studny, pro měřící zařízení, větrací vrty, čerpací vrty a krátké piloty, nepažené. Obsahem standardu je vyměření a vyznačení místa vrtu, najetí vrtací soupravy, ustavení a vyvážení soupravy do předepsané polohy, provedení vrtu o předepsaném průměru s odhozem horniny nebo s naložením na dopravní prostředek, řízení, obsluha a údržba strojů včetně potřebné výměny příslušenství, přesun soupravy od vrtu (piloty) k místu dalšího hloubení vrtu až do vzdálenosti 10 m.

Vrty pro piloty zapažené

Jedná se o vrty pro piloty vrtané, hloubené, vibrotlakové, Franki, vrty pro studny, pro měřící zařízení, větrací vrty, čerpací vrty a krátké piloty, pažené. Obsahem standardu je vyměření a vyznačení místa vrtu, najetí vrtací soupravy, ustavení a vyvážení soupravy do předepsané polohy, provedení vrtu o předepsaném průměru s odhozem horniny nebo s naložením na dopravní prostředek, současné zajišťování vrtu ocelovými pažnicemi, řízení, obsluha a údržba strojů včetně potřebné výměny příslušenství, přesun soupravy od vrtu (piloty) k místu dalšího hloubení vrtu až do vzdálenosti 10 m.

Vrty pro piloty VÚIS

Jedná se o vrty pro piloty průměru od 245 do 450 mm do hloubky max. 20 m. Obsahem standardu je vyměření a vyznačení místa vrtu, najetí vrtací soupravy, ražení výpažnice vibrací, vytažení výpažnice se zeminou z vrtu, vysypání zeminy vibrací, tlakem vzduchu popřípadě vyklepáním z výpažnice, rozšíření ústí vrtu, manipulace s výpažnicí do dosažení potřebné hloubky nebo vsunutí výpažnice do chráničky průměru 42 cm a jejich vzájemné spojení lanem na hák, ražení výpažnice a chráničky do nesoudržné zeminy na požadovanou hloubku piloty, odepnutí chráničky z výpažnice, vytažení výpažnice z chráničky, její vyprázdnění a dále kontrola hloubky piloty, přesun jeřábu a výpažnice k místu dalšího hloubení vrtu až do vzdálenosti 10 m.

Rýhy pro podzemní stěny

Rýhy jsou zřizovány pro následné vybudování podzemních stěn. Obsahem standardu je vyměření a vyznačení místa hloubení, najetí stroje k místu hloubení, spuštění výložníku, rozpojování horniny, nabírání horniny drapákem rypadla s odhozem nebo naložením na dopravní prostředek, současné vypouštění suspenze do hloubené rýhy a doplňování na potřebnou hladinu, řízení, obsluha a údržba rypadla, přesun stroje k místu dalšího hloubení až na vzdálenost 10 m.

Čištění horizontálního vrtu

Čištěním se rozumí převrtání horizontálního vrtu. Obsahem standardu je najetí mechanizace k místu vrtání, převrtání vrtu, použití cisterny a čerpadla na odstranění vyvrtaného materiálu, manipulace s vrtnou soupravou.

Vrty pro injektování dutin ve štolách

Vrty jsou určeny pro těsnící injektáž a pro vyplnění dutin za rubem obezdívky. Obsahem standardu je vyměření a vyznačení místa vrtu, najetí vrtací soupravy, provedení vrtu, nasazení injekční trubky a její vyjmutí po injektáži, úprava líce obezdívky v místech vrtů, odvětrání prostoru ventilátorem.

Velkoprůměrové hloubkové vrty

Velkoprůměrové hloubkové vrty jsou technologické nebo větrací vrty zřizované v jakékoliv hornině. Obsahem standardu je vyměření a vyznačení místa hloubení, najetí vrtné soupravy k místu vrtu, provádění vrtu se zapažením vrtu, vystrojení vrtu ocelovou rourou uzavřenou dnem a poklopem, vypouštění suspenze a doplňování na potřebnou hladinu, utěsnění ocelové roury ve vrtu jílocementovou směsí pomocí injektáže s použitím zařízení pro injektování, použití autojeřábu a čerpadla, výroba betonu a provedení betonového prstence na ústí vrtu, řízení, obsluha a údržba mechanizačních prostředků a jejich přesun k místu dalšího vrtu.

© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00